Etiketter

butikktips (54) Elgseter (313) Ferie (117) hund (872) Hverdag (478) interiør (114) jakt (238) Jul (301) Krokskogen (237) mat (446) Matauk (62) new York (153) oppskrift (196) Reise (227) restauranttips (125) Salat (21) Saus (9) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (49) Viltoppskrift (13) vinterpalasset (260)

mandag 10. mai 2021

Mørkgonga

 

Mørkgonga er et av disse turmålene med et karakteristisk utseende som egner seg godt i SoMe, og dermed har blitt et veldig populært reisemål under pandemien "når alle skal ut". For oss er det "like i nærområdet", så vi burde egentlig vært godt kjent der. Gunnar har gått turen før, sammen med jobben, undertegnede har ikke vært der før i går. Det er noe med disse besøksmålene og attrakasjonene som ligger i nærheten av der du bor, det er lett å tenke at det ikke haster. Det skal sies at vi har snakket om det mange ganger, men Gunnar sitt første besøk her, hadde en annen og mer krevende rute enn den vi gikk nå, så det har vært grunnen til at det har rent ut i sanden. Vel, endelig ble det vår tur, og vi anbefaler den videre på det varmeste. Turmålet ligger kort vei fra Oslo, og det har en flott sti, så det passer for de fleste!

Om du kommer kjørende over Sollihøgda, tar du til høyre ved Sundvolden hotell og følger veien mot Åsa langs Steinsfjorden. 


Det første du må være obs på om du skal ta turen, er at det er få parkeringsplasser tilknyttet stien. Med andre ord anbefales det å ha et bevisst forhold til tidspunktet for oppstart (vi drar vanligvis ut på tur rundt totiden når vi skal på steder med mange folk, da er det mange som har kommet hjem fra dagens tur. På ski på trafikkerte steder tar vi det som en hodelykttur), her er det lurt å starte veldig tidlig eller bruke ettermiddagen om du skal på tur i helg. Et godt alternativ er å gå opp på kvelden og sove over til dagen etter. Det er greit å være klar over at å parkere langs veien ikke er lov, selv om "mange andre gjør det", velger du å gjøre det er det meget sannsynlig at du får noen hundrelapper i utlegg for turen. 

Det sier seg vel selv, at når du skal opp på et utkikkspunkt, er det mye oppoverbakke. Det er det her også, ca. 450 høydemeter på turen. Men, velger man ruten vi gikk, der man går rundt og kommer frem på Mørkgonga utkikkspunkt, er det fin sti med en stigning som de fleste tåler hele veien. Om du går stien opp gjennom selve fjellsprekken, er det mer krevende, og om du tenker å gjøre det må du også være obs på glatte og fallende steiner. Stien er godt merket hele veien opp. Tur-retur er på rett i underkant av 8 kilometer, vi brukte ca. 2,5 timer på turen t/r, men her er det hyggelig å ta med seg matpakke og termos og ta dagen til hjelp altså. 

Når du først er oppe, kan det være fint med en tur bortom Gyrihaugen også. Vel 1 kilometer fra stien til Mørkgonga (stikrysset er 100 meter før du er ved utkikkspunktet) ligger et av de høyeste punktene på Krokskogen: Gyrihaugen. På toppen ligger en mikrobølgeradiosender, opprettet av forsvaret på 1950-tallet. 


Så, om du vil lufte deg litt i området rundt Oslo/Bærum, anbefales en tur opp til Mørkgonga utkikkspunkt på det varmeste!


Fin vei på store deler av turen! Når man nærmer seg målet, blir det sti, men den er tydelig og fin å gå på, hele veien frem. 


Om du tar til venstre her, kommer du til stien som går gjennom selve Mørkgonga, holder du til høyre går du rundt og kommer  ut på selve utkikkspunktet


Utsikt over Steinsfjorden/Tyrifjorden

Det var et mål å få tatt noen 17. mai-bilder for Barfota denne dagen også, blå himmel og det norske flagget gav gode muligheter for det

Vi to

En portal med kyssepost passeres også på turen

Det har vært røft å være tre (og skilt) på Krokskogen i vinter. Stien var ryddet godt nok til at fremkommeligheten ikke var et problem

Ikke langt mellom de blå merkene her!

Mørkgona naturreservat har et areal på 1539 kvadratkilometer og ligger i bratthenget langs Krokskogplatået. Naturreservatet ble opprettet 7. desember 2001 og ligger i Ringerike og Hole kommune. 

Mørkgonga ble til for 200 år siden. Området var området dekket av sydende rombeporfyr, da lavaen kjølnet, revnet fjellet i flere sprekker og sprekkene ble fylt med lettere forvitrende smeltemasse som siden gradvis har forvitret og igjen står kløften.

Det er bratt her og høyt. Definitivt et sted man bør tenke seg om før man overnatter på om man tenderer til å gå i søvne. 



Utsikt over Steinsfjorden







Og deilig friskt vann å drikke på turen nedover igjen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar