Etiketter

butikktips (54) Elgseter (313) Ferie (117) hund (872) Hverdag (478) interiør (114) jakt (238) Jul (301) Krokskogen (237) mat (446) Matauk (62) new York (153) oppskrift (196) Reise (227) restauranttips (125) Salat (21) Saus (9) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (49) Viltoppskrift (13) vinterpalasset (260)

søndag 25. juli 2021

Damn fine Cherry Pie

 


For Twin Peaks-fans som oss, har det lenge stått på to do-listen å lage Cherry Pie. Men så var det dette med tid og anledning da… Men så ble undertegnede forkjølet i forrige uke, og da formen etter hvert var stigende, var det kjekt med litt rolig inneaktivitet. Da laget vi fyllet en dag og hele paien den påfølgende dagen. Oppskriften har hentet inspirasjon fra to vi fant på nett i tillegg til litt egen input. Og om denne er vi overbeviste om at Agent Cooper hadde beskrevet den som «damn fine» (og vel så det)! Anbefales på det varmeste! Spises fint alene (med noe varmt i koppen så klart) eller sammen med litt vaniljeis. 

Begynn med fyllet: 
Ta 1,1 kg moreller og fjern steinene. Deretter putter du dem sammen med 2 dl sukker 3 ss Maizenna og 1 ts salt i en kjele som du setter på kokeplaten på middels varme. La dette stå og putre til sukkeret har løst seg opp. Reduser varmen til lav/middels og la det koke under jevnlig omrøring, til fyllet tykner. Det vil ta inntil 15-20 minutter. Tilsett 0,5 dl Amaretto, la det hele få et kjapt oppkok (for å få ut alkoholen), før du lar fyllet kjøle seg ned til romtemperatur.  

Så er det deigen sin tur: 
Bland 1,1 dl H-melk med 3 ts eplesidereddik. I en egen bolle blander du sammen 340 g siktet hvetemel, 1,5 ss sukker og 1 ts salt. Bland inn 250 g smør i det tørre. Kutt opp smøret så smått som mulig før du blander inn litt og litt. Bruk gaffel for å blande det med det tørre. Tilsett så væsken, litt og litt. Bland det til det lar seg forme som en ball. Del deigen i to, pakk den i plast og legg den til hvile i kjøleskapet i minst en time. 

Så skal paien monteres og stekes: 
Sett stekeovnen på 220 grader. Ta den ene deigklumpen og kle en paiform med denne (noen foretrekker å kjevle ut, jeg foretrekker å klemme). Når dette er gjort, sett bunnen tilbake i kjøleskapet mens du gjør klar toppen. 
Kjevle ut det som skal være toppen av paien (du trenger litt mel her for å unngå at det blir bare kliss). Jeg anbefaler å gjøre det på folie, så blir det lettere å flytte på det etterpå. Enten lager du et helt lokk, eller så kutter du opp lokket i striper så du får et nett på toppen, slik vi har gjort. Når toppen er ferdig forberedt, henter du ut bunnen fra kjøleskapet, fyller den med deilig kirsebærfyll og legger lokket oppå. 
Bland et egg med 0,5 dl melk og pensler toppen med dette, før du strør over litt perlesukker. 
Sett paien midt i ovnen og la den steke i 20 minutter, roter den halvveis rundt etter 10 minutter. Sett ned temperaturen til 180 grader og la den steke +/- 30 minutter til, til skorpen er gylden og fyllet har blitt tykt. 

Smaker fantastisk som lunken, og tåler godt å stå i kjøleskapet og varmes opp på ny. 

Morellene er klare for å varmes

Sukkeret har smeltet 

Fyllet er klart for avkjøling 

Deigen er klar og delt i to, klar for en time i kjøleskapet

Bunnen er ferdig 

Fyllet kommer på plass

Klar for ovnen 

Ferdig stekt

Åååh… Noe så godt! 

Cherry pie sammen med Coop (måtte jo ta en ny runde TP mens vi spiste denne herligheten) 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar