Etiketter

butikktips (59) Elgseter (318) Ferie (120) hund (935) Hverdag (517) interiør (121) jakt (250) Jul (303) Krokskogen (242) mat (455) Matauk (62) new York (155) oppskrift (202) Reise (236) restauranttips (130) Salat (22) Saus (9) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (49) Viltoppskrift (13) vinterpalasset (264)

søndag 7. august 2022

Oppsummering av Roadtrip 2022




Vi har hatt en helt fantastisk rundreise disse dagene! At vi skulle kjøre så langt, var jo ikke planlagt i lang tid, for å si det sånn. Reisen var jobbrelatert for Gunnar sin del, men så ble det endringer på både den ene og andre måten, og så la vi en plan uken før vi dro. En plan vi ble godt fornøyd med, og gjorde bare mindre justeringer på underveis. Det handlet primært om å kjøre litt til før vi la oss, for å spare litt reisetid dagen etter og/eller finne rimeligere overnatting. 


Her er ruten vår med utgangspunkt i overnattingene. I tillegg har vi kjørt noen sløyfer utenom, blant annet opp i Montana (4 timer) og 8-tallet i Yellowstone. Vi har altså brukt over 100 timer på kjøring, og bilen har gått 10063 kilometer på turen. 


Hver dag har fått en egen post, disse er tagget med Roadtrip USA 2022, så om du vil se tilbake, er det enkelt. 

Som sagt tidligere, vi har primært bodd på inns/moteller, og har opplevd at det har fungert godt (selv om vi nesten mistet litt motet den første natten etter New York). Vi har stort sett booket rom dagen før eller samme dag, for å kunne være fleksible på reisingen. Det har vært veldig fint å kjøre fritt rundt, men det er ingen tvil om at det er litt utmattende også. Vi har stort sett betalt mellom 600 og 900 kroner natten. Bill Cody Ranch hadde vi booket noen dager før, siden vi ville sikre oss den landlige opplevelsen et sånt sted gav. Hotellet i New York ble booket for en stund siden, samtidig med bilen. Å overnatte inne i Yellowstone er en dyr opplevelse, men det må man nesten regne med, det er mange besøkende og få alternativer. Det er fullt mulig å overnatte utenfor parken for en rimeligere penge (og du får uansett ikke kjøpt mindre enn 7 dagers-pass), så det er et alternativ, men vi ville spare tiden. Vi har booket via hotels.com hele veien, og har dermed samlet poeng til bonusovernattinger underveis, i tillegg til at vi har kunne løse ut noen Gunnar har samlet opp med jobb fra tidligere. 



Alle nasjonalparkene tar inngangspenger, så om du skal besøke «en hel haug», sånn vi har gjort, kan det lønne seg å kjøpe et National Park Pass, det koster $80 og kan kjøpes her, det hadde nok lønt seg for oss om vi hadde tenkt litt lenger litt tidligere. 



Det er ikke billig i USA nå, i snitt har 1 dollar kostet 10 NOK. Vi kom bort mens krona var på det svakeste, og har jublet litt når vi har kunne lese om ekstreme renteøkninger her borte, selv om det kun har hatt utslag på noen øre (ca . 50 øre forskjell fra vi kom til vi dro). 



Det er store prisforskjeller på drivstoff mellom statene, de høye prisene er selvsagt Joe Biden sin skyld (i følge enkelte), men for oss som dro fra norske priser, blir det jo bare moro å fylle tanken i forhold uansett. Klikk her for å følge med på prisene i de ulike statene, det var greit å kunne følge med på og planlegge tanking etter for oss som har kjørt mellom stater.

Angående bilkjøring, så er det også greit å være obs på at det varierer veldig i forhold til bompenger. Noen delstater har mens andre ikke i det hele tatt. Denne gangen var det ikke brikke i leiebilen, og det medførte av vi trengte å ha en del cash i bilen til dette formålet. Stasjonene er stort sett betjente, og mange kan betales med kort, men ikke alle. 



Vi har forholdt oss til tre tidssoner. 6, 7 og 8 timer bak Norge.  Det er greit å være obs på at disse sonene kan skifte midt inne i en delstat. Sånne ting kan ha noe å si når noe skal rekkes… Klikk her for oversikt over de amerikanske tidssonene. 


Planleggingen av innhold har vi gjort ved å opprette et arrangement på FB (det er sånn vi pleier å gjøre det). Der deler vi lenker på attraksjoner/restauranter/butikker og alt mulig annet rart vi kommer over som kan være relevant fortløpende fra vi vet at vi skal et sted til turen er ferdig. Der har vi også det tentative kjørekartet i tillegg til et dokument med oversikt over alle dagene, som oppdateres etter hvert. Faste poster er dato, reiser (med beregnet tidsbruk), overnatting og aktuelle aktiviteter.  Se under for utkast fra planleggingsdokumentet vårt: 




På roadtrip lager vi alltid spilleliste, og den er fin å finne igjen senere også, når du skal mimre tilbake til fine minner. Kriteriene for listen på denne turen, var at artistene måtte enten komme fra delstatene vi har besøkt eller synge om dem. Og så har vi hørt noen sanger underveis som også har blitt puttet inn. Anbefaler roadtripliste altså! 



Det er mange her med veldig annerledes holdninger til og meninger om enn del ting enn hva vi er vant med. Vi kan heldigvis smile litt av det og kjenne takknemlighet over å bo i Norge. Og, det viktigste: vi har ikke opplevd at noen har tatt opp kontroversielle temaer når vi har snakket med noen. Amerikanere er jo eksperter på smalltalk og kan få hvem som helst til å føle seg bra. Nettopp det er jo noe av det fineste med å feriere i amerika. Og jo lenger ut av storbyene du kommer, jo mer joviale og trivelige er de! Men, vi er selvsagt ikke helt idioter vi heller, trenger jo ikke dra opp temaer som våpenlovgivning, abort og politikere med folk man ikke trenger å diskutere det med heller… Som underholdning, har vi fulgt med på FOX News på kveldene, det holder i massevis… 



Telefon og nett er dyrt i utlandet hvis du reiser lenger enn Europa. Vårt tips er å skaffe et digitalt amerikansk abonnement! Vi lastet ned appen Airalo hvor vi kjøpte datapakker på 10 GB for 260,-. Vær også klar over at det er generelt mye dårligere dekning her enn hva vi er vant med i Norge. Det kan noen ganger være utfordrende å basere seg på å gjøre planlegging basert på nettilgang underveis.

Antall stater: 18




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar