Etiketter

butikktips (58) Elgseter (318) Ferie (120) hund (921) Hverdag (497) interiør (119) jakt (241) Jul (301) Krokskogen (239) mat (452) Matauk (62) new York (153) oppskrift (199) Reise (233) restauranttips (130) Salat (22) Saus (9) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (49) Viltoppskrift (13) vinterpalasset (264)

fredag 12. juli 2024

Søndagstur til Kongens- og dronningens utsikt

 


På søndag tok vi turen til Kongens utsikt, og når vi først var i gang, sveipet vi bortom Dronningsns utsikt og hoppebasen for hangglidere og paraglidere også. 
Været var vått, men hva gjør vel det, så lenge man har noe varmt og tørt å komme inn i. 

Kongens utsikt kan høres litt langt og krevende ut, men det inntrykket kan raskt avkreftes. Det ligger halvannen kilometer fra Kleivstua, og det går fin sti dit. Den kan være våt i forbindelse med regnværsdager, og da er det greit å ha sko som tåler fukt og sørpe. 
Utsikten har overblikk over Tyrifjorden og Steinsfjorden og store deler av Hole/Ringerike. Navnet har det fått etter at selveste Karl Johan var her i 1832. Det ble bygd en plattform her bare tre år etter besøket, men slik den ser ut nå, har den stått siden 1880. Utsikten er sågar beskrevet av selveste P.C.Asbjørnsen i Norge fremstillet i tegninger i 1848, hvor utsikten står omtalt som europaberømt. 

Det var faktisk Karl Johan sin kone, Desiree, som fikk sin utkikkspost her oppe først, da hun var her i 1825. Dette ble Dronningens utsikt. Denne har grodd ganske mye igjen, og ble etter hvert utkonkurrert av mannens utkikkspunkt, men har i de senere år blitt ryddet opp, så det er et sted å gå til, like nedenfor Kleivstua. 

Plattformen for de som skal ut med hangglidere og paraglidere, kalles også Kronprinsens utsikt. Vi skulle ikke hoppe, men det er nå en fin utsikt herfra. 


På tur til Kongens utsikt


På Kongens utsikt

Dronningens utsikt

Kronprinsens utsikt

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar