Etiketter

butikktips (57) Elgseter (317) Ferie (120) hund (915) Hverdag (491) interiør (119) jakt (239) Jul (301) Krokskogen (238) mat (450) Matauk (62) new York (153) oppskrift (199) Reise (230) restauranttips (127) Salat (22) Saus (9) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (49) Viltoppskrift (13) vinterpalasset (262)

lørdag 23. juli 2016

Tur til Junker Ju 52 ved ØverlihøgdaEdit: for deg som skal gå denne turen nå, er det ikke merket med bånd, det var kun sommeren 2016, da den var en av "Fem på topp-turene" i Stor Elvdal. Men, fortvil ikke, det er fortsatt veldig greit å finne frem!  Etter å ha fulgt de røde T'ene langs Rondanestien til Saubua, fortsetter du rett frem etter å ha krysset bekken (du tar altså av Rondanestien). Da kommer du på en sti som er mer og mindre tydelig, men du har fint terreng frem til flyvraket, og du ser det godt foran deg hele veien.   

I dag gikk turen til Junker Ju 52 ved Øverlihøgda, en spennende destinasjon for både store og små, som anbefales på det varmeste! Vi beskriver det som en trestjerners Michelin-restaurant: verdt en reise alene! Turen er på totalt 17 km t/r, går i lett terreng uten noen store opp- eller nedturer og det er fin sti hele veien. I år er turen til og med på 5 på topp i Stor Elvdal, så stien er merket med blå bånd hele veien frem til flyvraket.

Flyet var i oktober 1942 på vei fra Fornebu til Banak via Værnes, da det frøs ned og det ble foretatt en nødlanding inne på fjellet. Piloten skal ha omkommet i forbindelse med landingen, en annen fra besetningen døde senere av skadene han pådro seg. Flyet ser nærmest ut som en buss fra avstand og etter bare et-par kilometer ut i turen kan du se flyet i det fjerne. Turen starter fra Friisvegen (ca 15 minutters kjøring fra Vinterpalasset) der man følger Rondanestien i 5 kilometer (forbi Jammerdalsbu) til Saubua, der forlates Rondanestien til fordel for stien som går rett frem fra broen (og i år er merket med blå bånd), 4 kilometer fremover og litt opp ligger flyvraket. Les mer om Junker 52 her. . Her kan du lese mer om ulykken.

Vi hadde en fin dag ute i deilig sommervær, vi fikk se flyvraket, en bukkeflokk på 20-30 rein og koste oss med bål med mat og te på returen.

Edit: hvis du vil dele opp turen, er det selvsagt fint å ta med et telt. Alternativt kan du leie Saubua, som du kommer til etter ca. 5 kilometer. For å leie bua går du inn på inatur.no og så finner du Saubua på Ringebufjellet. Pr. juli 2020, koster det 550,- i døgnleie. 

Parkering: det er vanligvis lett å finne stoppestedet nå, det har blitt et veldig populært turmål de siste årene, så det står som oftest mye bil der. Men det er altså stedet hvor Rondanestien krysser Friisvegen. Og det er stedet med to rasteplassbord med benker og søppelkasse når du har kjørt opp fra Øksendalen.

Her har vi så vidt passert Jammerdalsbu og kan se flyet langt i det fjerne

Jammerdalsbu i bakgrunnen

Det kikres og forklares hvor flyvraket er å se


En varm dag...

Reinstitting


Lakka og Bamse inspiserer Junker Ju 52De som var med

Hauk og Ask undersøker flyet nærmere 

Klare for retur


Fant igjen reinflokken i Søre Gråhøgda 

Flere som var på tur

Hauk fant seg en trone-stein 

Bæ 

Bål 


Bacon og te 

Saubua 

Lakka 

Lek med bålet 

Gunnar, Bamse, Lakka og Hauk 
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar