Etiketter

butikktips (53) Elgseter (309) Ferie (113) hund (807) Hverdag (448) interiør (114) jakt (223) Jul (285) Krokskogen (230) mat (438) Matauk (62) new York (148) oppskrift (192) Reise (217) restauranttips (124) Salat (19) Saus (9) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (47) Viltoppskrift (13) vinterpalasset (256)

onsdag 21. juli 2021

Ledsageren

 

Er du i disse (Stor Elvdal/Ringebufjellet)  trakter, er Ledsageren et godt turmål! Det er en bratt tur opp, men avstanden er til å leve med når du får den fantastiske utsikten på toppen. Vi har vært her oppe før, men har da gått opp fra sørenden, uten sti. Nå hadde vi vei og sti hele veien, helt supert! 

Vi parkerte (plass til 3-4 biler der) ved bommen opp til Tryli, den ligger helt nede ved fv219. Derfra er det i underkant av halvannen kilometer å gå opp til Tryli gård på fin grusvei. Derfra går man videre på skogsvei, før det går over i sti den siste kneika. Det kan være litt vanskelig å komme på det siste stistykket, men ta deg tid til å finne det, den delen er blåmerket og fin å gå på oppover den bratte lia. 

Turen opp fra veien er 5,5 kilometer, vi brukte ca 100 minutter opp. 

Utsikten her oppe er fantastisk! -det er ikke uten grunn at det står ei brannhytte oppe på toppen her! Her satt det folk på vakt om somrene før og speidet etter Brann. En viktig men ensom jobb. Tankene faller lett til Den ensomme vaktpost av Bernhard Stokke når en er her, selv om den historien visstnok skal ha hentet inspirasjon fra brannvakthytta på Store Byringen i Rendalen, er det mange fellestrekk her oppe også. 

Ledsageren er forøvrig ikke et tilfeldig navn, fjellet består av tre topper som ligger i retning sør-nord, lurer du på retningen i området her, er det bare å løfte blikket opp på Ledsageren, så får du svaret. Vi har også hørt at jagerpilotene i forsvaret bruker Ledsageren som referansepunkt. 

Brannhytta er åpen, du kan gå inn og sette deg med nista di og skrive deg inn i besøksboka. Bare husk å forlat stedet slik det var da du kom og stenge døra skikkelig etter deg. 

På turen ned igjen tok vi til venstre da vi forlot den blå stien, for å få litt «runde», da ble det 7 km.

Dette er en tur som anbefales på det varmeste, for både store og mindre, men det er lurt å beregne litt tid, særlig om du har med noen «mindre» så det blir en hyggelig opplevelse og ikke bare stress i oppoverbakke. 

God tur! 


På Norgeskart-appen ligger vei/sti helt fra fv219 inne!
Her har jeg tegnet inn turen opp med lilla, den lille ekstra slengen var på vei ned, for å få litt variasjon. 


Like etter den røde hytta starter den blå stien. Her er det lurt å bruke tid nok på å finne den, så har du en fin sti å følge oppover i bratta

…for det går opp…

Blå merker

Utsikten fra brannhytta


Hvile i lyngen, med Rondane, Alvdalsølen og brannhytta i bakgrunnen 

Den ensomme vaktpost

Svipp og Gunnar

Eevee

Rett sør


Nederst nede i dalbunnen ser du veien hvor vi har parkert

Sørvest ligger Gråvola og «klettene» (Skjerdingfjellet, Storkletten og Nørstkletten) bak 

Alvdalsølen 

Rendalssølen 


Speider tilbake fra Tryli

HøydekurvenIngen kommentarer:

Legg inn en kommentar