Etiketter

butikktips (47) Elgseter (242) Ferie (105) hund (736) Hverdag (360) interiør (95) jakt (141) Jul (209) Krokskogen (187) mat (315) Matauk (54) new York (126) oppskrift (147) Reise (171) restauranttips (99) Salat (10) Saus (8) suppe (7) Tilbehør til vilt (6) Tips (45) Viltoppskrift (9) vinterpalasset (212)

lørdag 2. juli 2016

Lübeck

Tysk hansaby, mest kjent for marsipan og julemarked. Etter å ha erfart mange og lange køer langs hovedveiene på dagtid i fjor (masse veiarbeid!), så valgte vi å prioritere to bybesøk på dagtid i dag og heller bruke natten til å legge kilometerne bak oss, første by: Lübeck. Fruen har ønsket seg å dra hit på julemarked i mange år, og selv om det ikke ble julemarked, så fikk vi i alle fall besøkt Rådhusplassen, hvor julemarkedet holder til i november/desember. På Rådhusplassen fikk vi også servert veldig god mat, til tross for veldig lang ventetid. Men siden det første de gjorde da vi satte oss ned, var å komme med vannskål til hundene, er selvsagt ventetiden på mat glemt for lengst! Vi satt ute, men selve restauranten lå nede i en kjeller, og var utrolig stilig. Gammeldags stilig ja, men dette er et sted å besøke, selv bare på grunn av omgivelsene, rene slottskjelleren! Stedet heter Ratskeller og anbefales på det varmeste!
Ellers syntes vi gamlebyen var et bra sted å rusle rundt i, fine bygg med flotte fasader, kjekt for alle å rusle langs Trave. Holstentor er byen kanskje mest kjente bygg, en del (port) av den gamle festningen rundt byen, bygd i 1464. Lübeck kom på UNESCOs verdensarvliste i 1987.
Breitestrasse er en gågate, der det nok er få lokale som går, men uansett hyggelig å gå. Her er kafeer, lokale gavebutikker og kjedebutikker. Her fant vi et kjempeutvalg av Tyskland-effekter i anledning EM. Det måtte selvsagt bli med litt til de 3/4 som ikke er definert som Italiafan. Nå er vi klare for kampen i morgen kveld! Lakka og Bamse har selvsagt, som vanlig, fått masse positiv oppmerksomhet, men da Tysklandfargene kom på, tok folk nærmest av. Det er ikke bare vi som har bilder av Lakka og Bamse i svart/rødt/gult for å si det sånn...!
Avslutningsvis tok fruen turen innom Niederegger, kjent for sin marsipanproduksjon siden 1806! Marsipanen herfra skal ha høy andel mandler og lav andel sukker. Lübeck tar også æren for å ha funnet opp marsipanen, det skal ha skjedd i en periode med sult der det eneste de til slutt hadde var mandler og sukker, og da ble marsipanen fremstilt for å mette folket. Vi er egentlig ingen storspisere av marsipan (annet enn hjemmelaget og på kake), men endte allikevel opp med en bærepose fra Niederegger. Fine gaver og likør og svart te med smak av marsipan skal nok vi også kunne kose oss med! Her finnes til og med en liten kafé innerst i lokalet, hvor du kan kose deg med en kopp varm til noe søtt, det så veldig fristende ut!

Dokkebutikk

Lakka og Gunnar på oppdagelsesferd i ny by

Teater

Trave

Verdens fineste turister foran Holstentor 

Rådhuset 

På Rådhusplassen

Ratskeller


Heia Tyskland!

 


Lübeck i marsipan!

Meter på meter på meter på meter... Med marsipan...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar